Gratis (te gebruiken) grafische programma’s

Dit artikel is nog niet helemaal af. Hopelijk vind je de informatie al nuttig. Beetje kaal nog zonder plaatjes he? Komt goed, komt goed….

OpenOffice Draw

Type software: diagram en beperkt tekenen

DRAW is een kantoorapplicatie binnen de OpenOffice Suite om diagrammen en figuren te tekenen.

Deze functie kunnen wij ook goed gebruiken bij DJO. Maak bijvoorbeeld flowcharts voor software, of de werking van je hardware. Maak softwareloops inzichtelijk en teken de condities. Dit is ideaal voor softwaredocumentatie en het uitdenken van de werking van je programma.

http://www.openoffice.org/nl/

 

Inkscape

Type software: vector en beperkt tekenen

Inkscape is een opensource vectorillustratieprogramma. De commerciële tegenhanger is Adobe Illustrator. Het wordt veel gebruikt voor grafische vormgeving, logo’s etc.  Lees dit om het voordeel van vectorafbeeldingen te begrijpen: Link.

Inkscape kan bij DJO gebruikt worden om SVG vectorbestanden te maken voor de lasercutter. Ontwerp je eigen behuizingen, of objecten door in 2D de panelen te tekenen. Ideaal is dan om maatvast te werken, zodat alles perfect past en de juiste grootte heeft.

https://inkscape.org/en/

 

Makercase

Type software: vector

Online programma om heel snel en eenvoudig behuizingen te ontwerpen, welke kunnen worden uitgesneden met de lasercutter.

Het uitvoerformaat is SVG en dat kan weer in Inkscape geopend worden om eventueel verder te bewerken (gaten, etc).

<Online>

 

GIMP

Type software: raster, tekenen en beperkt vector

GIMP is de opensource alternatief voor Photoshop. GIMP is zeer krachtig en is ideaal voor het bewerken van foto’s of het creëren van artwork. Het ondersteund ook lagen. Tip: indien je geen fan bent van losse zwevende vensters, dan kun je in menu “Vensters” kiezen voor “Modus Enkel venster”. Probeer ook eens Krita als alternatief.

 

Krita

Type software: raster, tekenen en beperkt vector

Krita is een mooi opensource programma voor het maken van artwork, het bewerken van foto’s, tekeningen, etc. Het heeft ook veel functies aan boord van Photoshop en het kan voor een groot deel ook de functionaliteiten van GIMP evenaren of zelfs overtreffen. Krita is volop in ontwikkeling en maakt ook gebruik van GPU acceleratie.

 

Lightzone

Type software: raster (ook RAW)

Opensource RAW processor en foto bewerker.  Het programma maakt goed gebruik van GPU acceleratie.

 

Darktable

Type software:

 

Raw Therapee

Type software:

 

Tip: wil je van onlineprogramma’s meer het gevoel hebben dat je te maken hebt met een echte standalone interface, in plaats van je webbrowser? Open dan in Google Chrome de betreffende website en kies in het instellingenmenu voor “Meer Hulpprogramma’s” en dan “Toevoegen aan bureaublad”. Zorg dat het vinkje “Openen als venster” ingeschakeld is.

Geef een reactie